Ügyfélszolgálat:info@decoronline.hu

Lukáš Houdek és a HG atelier s.r.o.

Lukáš Houdek, a Nový Bor-ból származó üdítően gondolkodó üvegfúvó kivetíti a termékeire a tipikus cseh humoros meglátást és játékosságot.

Lukáš termékeiben az ő szerzőisége a hagyományos üveg elemek új érvényesülésének keresésében rejlik. Legismertebb művei közé tartozik például a „Vittonky”, ahol egyesítette a jól ismert világmárkát a klasszikus sörösüveggel. Szintén sikert arattak a „Cola” poharak, melyeket nemes lábakból és a klasszikus Coca Colás üveg alsó részéből alkottak, vagy a Karel eklektikus lámpabúra, amelynek kialakítása során a szerzőt Karl Malich festő művei inspiráltak.

 Lukáš Houdek devizája az a tény, hogy termékeinek nagy részét képes egyedül megalkotni. Ez annak is köszönhető, hogy testvérénél, Filp Houdeknél (HG Atelier Design) nagyszerű hátteret talált tervei megvalósításához, aki egyébként Lukást az üveg megmunkáláshoz elvezette. Az anyaggal való mindennapos kapcsolatának köszönhetően  Lukáš Houdek azok közé a művészek közé tartozik, akik a termékeiket nagyon jól ismerik, a tervezéstől kezdve az anyagon át egészen magáig a feldolgozásig, így szokatlan, eredeti, mégis működő termékeket képesek gyártani.  Lukáš Houdek az „üvegfúvó” Novy Bor városából származik, így az anyaggal már általános iskolás korában kapcsolatba került. Tanulmányait a prágai UMPRUM  „Ateliér skla Ronyho Plesla” műhelyében folytatta, ahol alkotni kezdett a kortárs művészetek és dizájn kontextusában.

Azon kiállítások száma, amelyeken  Lukáš együttműködött, több tízre tehetőek, termékeit láthatták például a prágai ZIBA modern üveg múzeumában, Karlovy Vary-ban a  Sansscousi hotelben, vagy Milánóban a Salone Internazionale del Mobile-ben.  Lukáše Houdka ikonikus termékei megörvendeztetnek mindenkit, akinek kifinomult humorérzéke van és tiszteletet érez az üvegfúvás művészetével szemben.

HG Atelier Design tervezői közé nemcsak testvére Filip Houdek (http://www.filiphoudek.com/bio),  de például  Yu-Lin Huang is tartozik (aki jelenleg nemzetközi diákja a prágai UMPRUM Vizual Arts mesterképzésének ). Az ő alap terméke a kerámia és a porcelán volt, amelynek a formatervezését az anyaegyetemén, a taiwani Taipei-ben tanulta. Az ő munkájában így nemcsak más anyaggal való tapasztalai tükröződnek, de az eltérő kulturális tapasztalatok is.

Lukáše Houdka és aHG Atelier Design összes termékét megtalálja ITT.

 

houdek
houdek 2