Ügyfélszolgálat:info@decoronline.hu

Allan Scharff és Henning Koppel

A dizájnerek, Allan Scharff és Henning Koppel

Két ragyogó csillag a skandináv dizájn egén,Allan Scharff és Henning Koppel neve elválaszthatatlanul összenőtt a Georg Jensen márkával. Mindkét dizájner életútja meglehetősen kanyargós volt, minden, csak nem unalmas. Érdekli Önt, hogy mi a közös az ezüstben, a vadon élő íbiszmadár és a természetes inspiráció? Mindezt és még sok mást is megtudhat a következő sorokban! Összeállítottunk Önnek két érmet a modern skandináv mestereitől, akiknek a munkái az Ön otthonát vagy munkahelyét is díszíthetik.

Allan Scharff: Az ezüst ötvös mestere

Megérkeztünk az első állomásunkhoz, amely az ezüst. Ez a nemesfém volt AllanScharff ötvös mester alfája és omegája. Egyesek szerint 1945-ben egy képzeletbeli ezüstkanállal a szájában született. Az ezüst ugyanis rendkívül hosszan kísérte őt az életében. Tanulóéveiben szakmája igazi nagymestereitől szerezte tapasztalatait. Közülük néhány példa Hans Hansen, Holmegaard, vagy maga Georg Jensen, akivel együttműködése a mai napig fennmaradt. Inasévei után Allan kivitte a világ szeme elé ékszereit, amelyek még a dán királynőt is megragadták. A királynő a királyi aranyművesek tagjává avatta, amelynek csupán 100 külföldi dizájner lehetett a tagja. A szóbeszéd úgy tartja, hogy a dán királynő az Allan Scharfft ervezte speciális edényből itta a pezsgőt.

Allan Scharff munkássága, avagy a kevesebb néha több

Ha valamikor a kezébe kerül Allan Scharff valamely munkája, feltehetőleg azonnal felismeri benne a mester eltéveszthetetlen kézjegyét. Már munkája legeslegelején a legeslegelső darabokba is belevésődött a jelszó, hogy „a kevesebb több”, ezért munkáit a tiszta vonalakkal és az aszimmetrikus darabok hihetetlen egyensúlyával fémjelzik. Allan Scharff hatékonyan dolgozik a fénnyel és az árnyékkal, valamint a természetes motívumokkal, amelyek a Georg Jensen márka Ibis elnevezésű vázáiban is az uralkodó vonal, és amelyek gyártásában szorosan együttműködött. A dizájner munkássága megszámlálhatatlanul sok díjat kapott, munkái az egész világban megjelentek. Allan Scharff ma saját koppenhágai műtermében alkot.

IBISSET1

Henning Koppel: Az északi dizájn ikonja

Az északi természet vad és durva. Másfelől viszont a zabolátlan szépség megtestesítője, amely gyakorlatilag különbség nélkül mindenkit megbabonáz. Pont ez a durva, vad és zabolátlan szépség jellemzi Henning Koppel alkotásait, aki megalapozta az északi belsőépítészet alapjait. Eredetileg szobrász volt, aki egy gazdag zsidó családba született 1918-ban. Tehetsége és megingathatatlan művészi érzéke már kora gyermekkorában jelentkezett. Szobrászkarrierjét a Dán királyi akadémia művészeti ágán kezdte, majd a párizsi egyetemen folytatta. Veleszületett művészi érzéke lehetővé tette számára, hogy kiemelkedő formatervezést alkosson, amely kissé átalakítva mai napig megmaradt.

set2

Henning Koppel alkotásai: Északi szépség a nap ragyogó fényében

Hogy az északi dizájn feleslegesen hideg és durva? Ugyan, menjen már! Látta már Henning Koppel alkotásait? Annak ellenére, hogy ő volt az északi belsőépítészet megalapozója, munkáiban nem csak a tiszta vonalak és az organikus formák dominálnak. Az ő alkotásai sokkal többet foglalnak magukba! A rangos díjakat nyert belső kiegészítők meghatározó jellemzői a meleg színek és a barátságos anyagok, amelyek a legsötétebb sarkokat is beragyogják. Henning Koppel a Georg Jensen márkával 1946-ban kezdett együttműködni, és ez a kapcsolat 1981-ig, haláláig tartott. Elpusztíthatatlan nyoma, az északi belsőépítészeti dizájn ötletességében viszont változatlan formában megjelenik a mai napig!

SET3